Monday, 31 December 2012

Kalau Nak Pakai Kalimah Allah, Masuk Islam...

“Penggunaan kalimah Allah itu telah dienakmenkan setiap negeri ... mereka sengaja mahu melakukan provokasi supaya orang Islam melatah,” kata Mufti Perak Tan Sri Harussani Zakaria

“Kalau mereka (Kristian) gunakan nanti ada kekeliruan kepada orang Islam.

“Orang Kristian jangan sibuk dengan agama Islam, jaga agama mereka sendiri,” Tegasnya lagi

“Kalau nak pakai kalimah Allah, masuk Islam,”Nasihat Mufti Perak.

 “Orang Islam pula perlu membantah, namun jangan cepat melatah,” tambahnya.

Adalah melanggar prinsip perlembagaan untuk menghalang sesiapa menggunakan perkataan “Allah”, kata hari ini, menegaskan fatwa Majlis Fatwa Kebangsaan pada 2010 tidak terpakai kepada bukan Islam.

Anggota Umno Perlu Sedia Berkorban

Setiap anggota Umno perlu bersedia berkorban dengan melupakan segala ketidakpuasan hati yang menimbulkan perpecahan terutama di peringkat bahagian, menjelang pilihan raya umum ke-13 (PRU-13).

Ketua Umno Bahagian Teluk Kemang Tan Sri Mohd Isa Abdul Samad berkata, pengorbanan tersebut amat penting untuk dilaksanakan setiap anggota parti bagi memastikan tumpuan sepenuhnya dapat diberi terhadap usaha untuk memenangkan calon Barisan Nasional (BN).

"Masalah dalaman di bahagian masing-masing mesti dihapuskan ataupun dikurangkan, kerana jika tidak ia akan memberi kesan kepada (keputusan) pilihan raya nanti.

Sunday, 30 December 2012

PAS Akan Pertahankan Amanat Hadi Hingga Ke Titisan Darah Yang Terakhir


Amanat Hadi terus menjadi isu hangat yang menggelegak walaupun Hadi Awang sengaja ‘menghilangkan diri’ dengan harapan ia akan dilupakan dan basi begitu saja.   Walaubagaimanapun, kita percaya yang beliau sedia maklum bahawa mendiamkan diri tidak akan melepaskan dirinya dari akibat memecahbecahbelahkan ummah, termasuk suami isteri serta ibu bapa dan anak.

Usaha pihak media, terutamanya Utusan Malaysia untuk menghangatkan dan membongkar pengakuan mereka-mereka yang telah mengkafirkan sanak saudara sendiri akibat berpegang kepada amanat tersebut patut dipuji.  Ini kerana amanat ini bukan perkara kecil yang boleh diselesaikan dengan mudah.  Ia merupakan soal rohaniah, soal kepercayaan, soal akidah, soal hidup mati dan perpaduan ummah.  Adalah tidak wajar bagi mana-mana umat Islam untuk meremeh atau memperkecilkan, apatah lagi melupakannya.

Lagipun, ini adalah soal ‘hutang’ di mana Hadi Awang terhutang dengan mereka-mereka yang terlibat itu, satu bentuk penjelasan kalaupun tidak permohonan maaf atas apa yang berlaku.

Lebih-lebih lagi apabila Nik Aziz pula menyeru agar Hadi mempertahankan amanat tersebut dan tidak sekali-kali menariknya kembali seperti desakan para Ulama.

Angkara Amanat Songsang....


Saturday, 29 December 2012

Presiden PAS Diberi Peluang Beri Penjelasan Di RTM

Presiden PAS Datuk Seri Abdul Hadi Awang akan diberi peluang memberi penjelasan mengenai amanatnya yang mengkafirkan Umno pada 1981, di Radio dan Televisyen Malaysia (RTM).

Menteri Penerangan Komunikasi dan Kebudayaan Datuk Seri Dr Rais Yatim berkata Abdul Hadi perlu memohon kepada kementerian mengenai saluran yang dipilihnya untuk memberi penjelasan itu.

"Pihak RTM boleh siarkan kenyataannya sekiranya kandungannya sesuai dan ada nilai berita. Tetapi pada masa yang sama, Abdul Hadi perlu memberi peluang kepada pihak lain memberi pandangan mereka kerana amanatnya ini telah dibuat pada 1981," katanya.

Guan Eng dibantah?

 
Marah dan rasa terhina dengan Setiausaha Agung DAP, Lim Guan Eng yang mendesak kerajaan membenarkan penggunaan perkataan Allah dalam Bible versi bahasa Melayu, hampir 100 umat Islam termasuk ahli Pas hari ini mengadakan perhimpunan membantah tindakannya.

Diketuai Jaringan Muslimin Pulau Pinang (JMPP), perhimpunan itu diadakan selepas solat Jumaat (28/12/2012) di Masjid Jamek Simpang Enam, Jalan Macalister di sini sebelum berarak ke Kompleks Tun Abdul Razak (Komtar) yang menempatkan pejabat pentadbiran kerajaan DAP Pulau Pinang, kira-kira 500 meter dari situ.Keterangan Gambar : MOHAMED Hafiz Mohamed Nordin (memegang pembesar suara) menyampaikan ucapan kepada ahli-ahli pelbagai NGO dan anggota Pas yang menyertai perhimpunan aman membantah kenyataan Lim Guan Eng menuntut kalimah Allah digunakan dalam Bible versi bahasa Melayu di hadapan Komtar, Georgetown, Pulau Pinang, semalam.

Friday, 28 December 2012

Surat terbuka kepada kekanda Nik Abdul Aziz, Mursyidul Am Pas

Oleh Zaini Hassan

SAYA menerima sepucuk surat melalui e-mel daripada seorang sahabat. Saya mengenali beliau lama dulu semasa saya masih menjadi pemberita muda puluhan tahun lalu. Semasa itu beliau ialah Dekan Fakulti Pergigian di Universiti Malaya. Sehingga kini kami masih bersahabat karib. Dari masa ke masa kami keluar minum bersama, serta mempunyai minat yang sama iaitu melukis.

Nama beliau ialah Dr. Hashim Yaacob. Semua orang mengenali beliau. Beliau juga ialah bekas Naib Canselor Universiti Malaya.

Hashim Yaacob berasal dari Kampung Batu Hitam, Tanah Merah, Kelantan.

Bapa dan ibunya penoreh getah yang tidak pernah bersekolah. Dia belajar di Tanah Merah dan Kuala Krai, Kelantan dan mempunyai kawan daripada berbilang bangsa dan tidak pernah meminggirkan kawan-kawannya itu.

Sampai Bila Guan Eng Mahu Jadi Tikus Dalam Isu Rasuah Tunku Aziz?

Masa terus berlalu sejak bekas Naib Pengerusi DAP,  Tunku Aziz Tunku Ibrahim keluar dari parti DAP dan mendedahkan beliau cuba disogok dengan jawatan sebagai senior fellowship di Institut Pulau Pinang malah ditawarkan RM50,000.

Namun sehingga kini masih tiada sebarang jawapan atau penjelasan yang dibuat oleh Ketua Menteri Pulau Pinang merangkap Setiausaha Agung DAP, Lim Guan Eng.

Mengulas mengenai isu ini, Pengerusi Sekreatariat Perhimpunan Melayu Pulau Pinang, Irfan Zaini Md Tahar berkata, ianya amat pelik kerana Guan Eng terkenal dengan sikap suka menyaman sekiranya ada pihak yang menentang atau bercerita buruk mengenainya atau DAP.

Malah tegas beliau pemimpin UMNO dan pihak media juga sering menjadi mangsa saman DAP tetapi Guan Eng mengambil langkah berdiam diri dan cuba mengalihkan isu apabila masih enggan membuka mulut memberi penjelasan terhadap dakwaan yang dibuat oleh Tunku Aziz.