Thursday, 17 January 2013

BN Jaga Hutan, PR Tebang Hutan...

Ada seorang rakan berkata, dia agak pelik bila melihat NGO-NGO yang berpaksikan Pakatan Rakyat terlalu obses dengan lynas yang dikatakan merbahaya, sedangkan para sainstis dalam dan luar negara bersetuju kilang lynas tidak mendatangkan mudarat malah kadar radiasinya kurang dari TV yang kita tonton hari-hari.

Lagi pelik bila pencinta alam ini tidak mengendahkan bagaimana kerajaan Kedah, Selangor dan Kelantan sewenang-wenangnya menebang kawasan tadahan air bagi mendapatkan balak, lumayan.Lihat sahaja negeri Kedah yang terpaksa berhadapan dengan pencemaran sungai dan kemusnahan alam sekitar angkara aktiviti pembalakan yang tidak terkawal.

Selangor negeri maju pun tidak terlepas dari bencana alam angkara tingkah laku kerajaan yang rakus, pasir disedut dan dikorek membiarkan tanah diselangor berlubang-lubang menjadi tasik buatan manusia apabila kawasan pengorekan pasir ditinggalkan...

Amat mudah Kerajaan PR mengaut keuntungan tanpa perlu bekerja keras, apabila dipersoalkan maka dia akan menjawab itu semua adalah untuk rakyat....rakyat pula dikambing hitam sedangkan poket kroni MB, YB PR yang kembung dan bernikah 3.

Ini tidak terjadi dinegeri Pentadbiran BN, dimana hutan dan sungai dipelihara demi kesejahteraan dan keselesaan rakyat, Kerajaan BN memerah otak untuk menjana ekonomi negeri tidak perlu ambil jalan singkat dengan mengondolkan hasil buminya..

Kerajaan Perak akan mewartakan 19,000 hektar kawasan hutan di sepanjang jalan raya Timur Barat dari Grik-Jeli sebagai hutan simpan kekal, sekaligus menjadi bukti terhadap keprihatinan kerajaan dalam usaha mengekal dan memelihara kehijauan bumi negeri itu, kata Menteri Besarnya, Datuk Seri Dr Zambry Abd Kadir.

Bercakap kepada pemberita di Ipoh selepas menyaksikan majlis memorandum persefahaman (MoU) antara kerajaan negeri dengan Yayasan Pulau Banding, Zambry berkata, pewartaan kawasan hutan di sepanjang laluan yang dianggarkan sejauh 60 kilometer (km) itu adalah satu pengorbanan besar di pihak kerajaan negeri.

“Pewartaan kawasan hutan seluas 19,000 hektar sebagai hutan simpan kekal ini adalah satu pengorbanan besar bagi pihak kerajaan negeri selain menunjukkan betapa seriusnya kita untuk memelihara alam sekitar dan juga kehijauan bumi Perak.
sumber

No comments:

Post a Comment